0

Mountain contemporary home in Aspen in great harmony with nature


contemporary-mountain-home-exterior

Rowland + Broughton Architecture has designed this mountain contemporary home nestled on a single-acre, cliffside property located in Aspen, Colorado. Boasting sweeping mountain and valley views, this five bedroom, 8,250 square foot family home embraces the concept of Bagua, an organizing element of Feng Shui that helps determine spatial relationships and encourages energy, balance and flow.

Project Team: Architecture: Rowland + Broughton | Interior Design: Terri Ricci Interiors | Home Builder: Schlumberger Scherer Construction | Landscape Architecture: Land Design 39

contemporary-mountain-home-exterior

The entry sequence begins through an open steel gate and continues into a garden courtyard, where weathered flagstone and vertical cedar plank walls are punctuated by expanses of windows that blur lines between indoors and out. An over-scaled, custom wood door provides entry into the house.

contemporary-mountain-home-exterior

What We Love: This mountain contemporary home offers a lovely connection with nature, with seamless indoor-outdoor living. A soothing color palette helps to keep the focus on this home’s surroundings while promoting a relaxed living environment for the inhabitants. Overall, we think this home does a fantastic job of creating a profoundly serene and harmonious sense of place.

Tell Us: What do you think, do you find this home offers great Feng Shui? Let us cognize in the Comments below, we love reading your feedback!

Note: Take a look at a couple of other sensational home tours that we have featured here on One Kindesign from the portfolio of the architects of this project: Open and airy home in Utah nestled on peaceful lakeside setting and Remarkable transformation of a mid-century ranch home in Aspen.

contemporary-mountain-home-entry

contemporary-mountain-home-entry

contemporary-living-room

Inside, flow transitions from double-height spaces, including an open living and dining great room, to more intimate spaces accessed through light-filled corridors. Views and outdoor living areas are captured and accessed via floor-to-ceiling, steel-framed windows and doors, and clerestory windows allow an influx of additional light in the middle volume.

contemporary-living-room

contemporary-living-room

Throughout the home, interior design focuses on combining soft textural finishes, natural materials, well-scaled furnishings, and curated artwork. A combination of active and passive energy systems, including a 70-panel photovoltaic array, extensive daylighting and glazing, and motorized clerestory windows, ensures the home is as sustainable and efficient as possible.

contemporary-dining-room

contemporary-mountain-home-exterior

contemporary-kitchen

contemporary-kitchen

contemporary-powder-bath

contemporary-hall

contemporary-living-room

contemporary-hall

contemporary-bedroom

contemporary-home-library

contemporary-family-room

contemporary-bedroom

Purposefully smaller in size and designed primarily for sleeping, family bedrooms adjoin a communal “kid’s corner,” which encourages interaction and play. The master suite was discretely designed to facilitate health and wellbeing. Custom hot yoga and exercise rooms adjoin the space, which opens directly to a 75-foot-long, all-season lap pool.

contemporary-bathroom

contemporary-mountain-home-exterior

contemporary-hall

contemporary-powder-bath

contemporary-living-room

contemporary-hall

contemporary-bedroom

contemporary-staircase

contemporary-wine-cellar

contemporary-home-gym

contemporary-swimming-pool

contemporary-swimming-pool

contemporary-patio

contemporary-mountain-home-exterior

contemporary-mountain-home-exterior

Photos: Gibeon Photography

contemporary-floor-plan

axonmetric-diagram

view-diagram

You are reading an article curated by: https://onekindesign.com/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *