0

Spectacular transformation of the house in the historic colonial style in New England


Traditional-home-exterior

A complete revision has been given of this magnificent historic colonial house LDa architectureLocated in Brookline, Massachusetts. The modern owners of this house, which was built at the beginning of the 20th century, were only the second family. Their goal was to preserve historical life and make some necessary renovations that reflect the desire for contemporary life.

While the classic facade and the historical details have been preserved, changes and additions to the interior provided a larger footprint. The architects transformed the garden side of this residence with a modern installation to take account of the openness, the landscapes and the natural light.

Project team: Architect: LDa Architecture and Decoration Interior architecture: Nina Farmer Interiors | Builder: Wellen Construction Landscape Architect: Matthew Cunningham Landscape Design

Traditional-home-exterior

The elongated back of the house offers plenty of natural light and spectacular views of a local park and the Boston city skyline. The additional rooms conclude an expanded and crowded kitchen, a breakfast area, a family room and terrace, and a modern master bedroom on the second floor. A modern garage has been added to the west side of the house.

A modern mud room, a rear staircase and an elevator provide access to all four levels, as special attention is paid to the barrier-free design of aging grandparents who are often visiting. The basement is completed and has been expanded to conclude a modern media and craft room, a golf simulator and a practice room.

Toggle entry

External improvements conclude modern windows, shutters, gutters, roof and plaster. The transformed landscape has a modern rear stone terrace and a side playground, as well as a modern general planting and lighting scheme. To develop the flow while remaining true to the historical structure, elegance and sophistication, the interior and trim have been changed.

The unusual entrance, the staircase and the columnar entrance hall have been preserved together with the original molding room with historical molding and fireplace. The renovation of this 10,625 square meter space that has been created is fully connected to the district's wealthy architectural history, which is based on the past but looks to the future.

Pass-kitchen

What we love: This historic colonial house has been beautifully renovated and maintained to propose an elegant and timeless aesthetic. There is a modern and contemporary atmosphere that plays architectural details throughout the interior. The restructuring and addition of the living spaces to the existing building has helped this house to take advantage of the breathtaking outdoor environment while at the same time filling the interior with natural light.

Tell us: What do you think of the general design aesthetics of this renovated house? What details did you detect the most and why in the comments below!

Note: Take a look at the “related” labels for the more inspiring home tours that we propose in One Kindesign from the portfolio of LDa Architecture, the architects of this project.

Breakfast corner pass-dining-kitchen

RELATED: Luminous Update at Home in Massachusetts Promotes Family Closeness

Breakfast corner junction dining room

Transitional Living

Transitional Living

Pass-bar

Transition-dining room

Transitional Living

RELATED: A Stylish Renovation on the Massachusetts Coast

Fireplace traditional living room

Transitional Living

Übergangspulverbad

Office-home-office-desk-pass

Traditional-home-office

Traditional-home-office

RELATED: The classic New England shingle style home has a breathtaking transformation

Transition main bearings

Traditional master bedroom

Transition-main-bath

Transition-main-bath

Traditional home theater

Golf Simulator traditional home theater

CONNECTION: Luxuriously designed three-story beach house in Massachusetts

Traditional-home terrace

Traditional-home-exterior

Traditional-home-exterior

Photos: Eric Piasecki photography

You are reading a curated article https://onekindesign.com/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *